FAKTY I MITY NA TEMAT WIEPRZOWINY

W ostatnich latach wieprzowina dość często spotyka się z głośną krytyką. Jest to spowodowane głęboko zakorzenionymi mitami dotyczącymi tego mięsa, które dają o sobie znać za każdym razem, gdy mowa o zdrowym żywieniu. Choć w każdej takiej opinii jest ziarno prawdy, to bardzo wiele z nich opiera się na informacjach przestarzałych lub przedstawionych w nie do końca sprawiedliwy sposób. Co ciekawe jednak, mimo regularnie pojawiającej się krytyki wieprzowiny, wciąż jest ona mięsem niezwykle popularnym. Kotlet schabowy pozostaje jednym z podstawowych dań podawanych na polskich obiadach, a wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie grilla bez porządnej karkówki. 

faktyFakt – wieprzowina ma dużo składników odżywczych 

Choć można spotkać się z głosami, że wieprzowina jest mięsem niskiej jakości, warto pamiętać o tym, że wiele zależy zarówno od pochodzenia mięsa, jak i jego przyrządzenia. Każde mięso traci wartości odżywcze, gdy smaży się je na głębokim tłuszczu. Wieprzowina ze sprawdzonego źródła ma wiele pożytecznych składników, wpływających na zdrowie niezwykle pozytywnie. Cechuje się między innymi dużą zawartością żelaza oraz witamin B1 i B6, a także bardzo korzystnym współczynnikiem kwasów Omega3 – nawet dwukrotnie lepszym niż w przypadku mięsa drobiowego. 

Mit – czy wieprzowina jest tłusta i niezdrowa? 

Jednym z najlepiej rozpowszechnionych, a przy tym bardzo niesprawiedliwych mitów jest ten głoszący, że wieprzowina jest mięsem tłustym i tuczącym. To ogromne uproszczenie, oparte w dodatku o przestarzałe informacje. Postępujący rozwój technik hodowli i produkcji mięsa bardzo odchudził wieprzowinę. Ogromne znaczenie miał również widoczny na całym świecie zwrot w kierunku zdrowego żywienia. Oczywiście najlepsze wyniki osiągane są tam, gdzie świnie hodowane są w naturalny sposób, pozbawiony sztucznych metod tuczenia i w efekcie pogarszania jakości mięsa. 

Dziś wieprzowina wcale nie jest szczególnie tłusta. Takie części jak szynka, polędwica lub schab nie odstają wcale kalorycznością od wołowiny albo drobiu. Nawet takie elementy jak boczek, uchodzący za bardzo tłusty, zgubiły na przestrzeni lat wiele tłuszczu. W efekcie wieprzowina jest dziś mięsem pysznym i bogatym w składniki odżywcze, nieustannie popularnym oraz wspartym coraz lepszymi technikami produkcji.