DZICZYZNA I JEJ ROLA W POLSKIEJ KUCHNI

Pod pojęciem dziczyzny kryje się mięso pochodzące od zwierzyny łownej, do której zaliczamy między innymi sarny, dziki, jelenie, jak również dzikie króliki, zające oraz dzikie ptactwo.

kiełbasa przy pniu sosnyDziczyzna nie bez powodu jest obecna od dawna na polskich stołach. To typ mięsa wyróżnia się nie tylko doskonałym i unikalnym smakiem, ale także wartościami odżywczymi w postaci dużej zawartości białka i żelaza, a także niskiej kaloryczności. Naturalny sposób odżywiania się zwierzyny na łonie natury w polskiej przyrodzie daje niepowtarzalne walory smakowe tego mięsa i przyrządzanych potraw. Stąd też znaczny eksport tego cennego mięsa na rynki zachodnie.

Zastosowania dziczyzny w polskiej kuchni

Tak jak wspomnieliśmy o tym już wcześniej, dziczyznę serwuje się na polskich stołach już od dawien dawna. Wiele lat temu mięso to było uznawane wręcz za prestiżowe danie, na skosztowanie którego mogli sobie pozwolić jedynie zamożni mieszkańcy. Dzisiaj jest ono ogólnodostępne. Jeśli chodzi o jego przygotowanie, to zwykło się marynować je według starych receptur z dodatkiem czerwonego wina, aby stało się bardziej miękkie i soczyste. Jeśli zaś mowa o konkretnych daniach, które przygotowuje się z dziczyzny, to są m.in. pasztety, aromatyczny gulasz, soczysta szynka czy smaczna pieczeń np. z dzika lub cały dzik nadziewany kaszą z warzywami i podawany z odpowiednimi sosami. Może to być np. sos żurawinowy. Słodki smak bowiem doskonale komponuje się z delikatnym smakiem dziczyzny. Oprócz żurawiny czy owoców jałowca dziczyznę można też podawać z majerankiem, czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym czy tymiankiem, a także w towarzystwie kapusty zasmażanej, grzybów, suszonych śliwek lub buraczków.

Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż to szlachetne mięso pochodzi od zwierząt, które żywią się w przyrodzie w naturalny sposób, zjadając żołędzie, kasztany, pędraki, trawę, oraz podjadając rośliny uprawne rolników. Ingerencja człowieka nie jest tu potrzebna w postaci zastrzyków z antybiotykami, gdyż przyroda sama selekcjonuje zdrowe okazy. Ponadto mięso do spożycia jest poddane dokładnemu badaniu przez służby weterynaryjne.

Możemy być więc pewni, że kupując dziczyznę, zyskujemy dwie pieczenie na jednym ogniu w postaci pysznego, zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Warto spróbować! W naszych sklepach firmowych świeże mięso pojawia się w sezonie łowczym. Produkujemy również wędliny według starych receptur np. myśliwską z dziczyzny. Zapraszamy!